ESPA

Υαλοπίνακες Ασφαλείας

Κοινοί τρίπλεξ υαλοπίνακες
Οι υαλοπίνακες ΤΡΙΠΛΕΞ, είναι ελασματοποιημένοι υαλοπίνακες ασφαλείας που κατασκευάζονται σύμφωνα με τα στάνταρ EN 12543.  Αποτελούνται από δύο ή περισσότερα γυαλιά κολλημένα μεταξύ τους με ένα ή περισσότερα διαστρώματα μεμβρανών πολυβυνιλοβουτιρέλιου (PVB).  Αφού  τοποθετηθεί το PVB ανάμεσα στα φύλλα γυαλιού, όλα μαζί υπόκεινται σε θερμότητα και πίεση μέσα σε αυτόκλειστο κλίβανο.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την στέρεα προσκόλληση των διαστρωμάτων PVB με τα γυαλιά.  Σε περίπτωση θραύσης, τα θραύσματα παραμένουν κολλημένα στην μεμβράνη PVB και έτσι αποφεύγονται οι πιθανοί τραυματισμοί από την τυχαία πτώση των υαλοθραυσμάτων.  Σε πλήρως πλαισιωμένη εγκατάσταση τα θραύσματα γυαλιού  συγκρατούνται από το PVB και το γυαλί εξακολουθεί να διατηρεί μια παραμένουσα αντοχή έως ότου αντικατασταθεί.
Χρωματισμοί τρίπλεξ υαλοπίνακες
Ο χρωματιστός τρίπλεξ υαλοπίνακας είναι ένα πολυστρωματικό γυαλί που διαθέτει έγχρωμο PVB ενδιάμεσο στρώμα. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο βοηθά στην προστασία και την ασφάλεια, αλλά φέρει και μια ενισχυμένη αισθητική σε κάθε εφαρμογή.
Τρίπλεξ υαλοπίνακες με «έξυπνο προφίλ»
To “Έξυπνο” φιλμ εναλλάσει από διαφανή σε αδιαφανή εμφάνιση ένα τρίπλεξ υαλοπίνακα, απλά με τη χρήση ηλεκτρινού ρεύματος και ενός διακόπτη.
Αλεξίσφαιροι υαλοπίνακες ασφαλείας
Πρόκειται για προϊόντα σχεδιασμένα να μπορούν να απορροφήσουν μεγάλα ποσά ορμής πρόσκρουσης, χωρίς να διαρρηγνύονται ολοσχερώς. Η όψη τους δεν διαφέρει από τους κοινούς υαλοπίνακες αντίστοιχου πάχους και έτσι χωρίς τον παραμικρό αισθητικό συμβιβασμό προσφέρουν έναν διάφανο φραγμό ασφαλείας ενάντια στις περισσότερες κακόβουλες ενέργειες. Το Ευρωπαϊκό Στάνταρ EN 1063 κατηγοριοποιεί τις αλεξίσφαιρες υαλώσεις ανάλογα με την αντίσταση τους σε διάφορα όπλα και είδη πυρομαχικών. Ορίζει ως υάλωση ανθεκτική σε σφαίρες, την υάλωση που αντέχει σε καθορισμένη καταπόνηση ενάντια σε πυροβολισμό από συγκεκριμένα όπλα και πυρομαχικά.
Αντιβανδαλιστικοί υαλοπίνακες ασφαλείας
Πρόκειται για σειρά ειδικών υαλοπινάκων με την χρήση των οποίων ικανοποιούνται οι ανάγκες ασφάλειας και προστασίας των χώρων στους οποίους επιβάλλεται ή επιλέγεται η χρήση γυαλιού (Τράπεζες, Δημόσια κτίρια, Μουσεία, Γραφεία, κλπ).  Τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν οι υαλοπίνακες ασφαλείας και οι κατηγορίες στις οποίες ταξινομούνται ανάλογα με το επίπεδο προστασίας που παρέχουν, ελέγχονται και μετρούνται με συγκεκριμένη μεθοδολογία όπως αυτή αναλυτικά περιγράφεται στα ισχύοντα διεθνή πρότυπα (standards).  Τα ισχύοντα σήμερα στις Ευρωπαϊκές χώρες πρότυπα, είναι για τους αντιβανδαλιστικούς υαλοπίνακες η νόρμα ΕΝ356. Αυτό που είναι σημαντικό να τονισθεί, είναι ότι η κατάταξη των υαλοπινάκων σε κατηγορίες παρεχόμενης ασφάλειας, με βάση τα Ευρωπαϊκά standards, είναι ανεξάρτητη της σύνθεσής τους και εξαρτώμενη αποκλειστικά από τις επιδόσεις αντοχής κατά την διάρκεια των απαιτούμενων δοκιμασιών (tests).
Αντιεκρηκτικοί Υαλοπίνακες Ασφαλείας
Ορισμένοι τύποι γυαλιού μπορούν να αντέξουν τα κύματα κρούσης μιας έκρηξης χωρίς να θρυμματιστούν αν και τελικά καταστρέφονται.  Ένας τέτοιος υαλοπίνακας μπορεί να αποτρέψει σοβαρά σωματικά τραύματα που προκαλούνται από ιπτάμενα θραύσματα γυαλιού ή άλλα εξωτερικά συντρίμμια.
Αρμέ Υαλοπίνακες
Τα αρμέ τζάμια αποτέλεσαν την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια της βιομηχανίας υάλου να δώσει στην αγορά ένα προϊόν ασφαλείας. Η ιδέα είναι πολύ απλή και στηρίχθηκε σε αυτήν της κατασκευής του γνωστού σε όλους μας «μπετόν αρμέ». Το μπετό σαν υλικό είναι πολύ διαφορετικό από το γυαλί, έχει όμως μια μεγάλη ομοιότητα! Ενώ είναι πολύ ανθεκτικό υλικό σε δυνάμεις θλίψης, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε δυνάμεις εφελκυσμού. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο γυαλί. Εφόσον λοιπόν στην βιομηχανία τσιμέντου η λύση στο πρόβλημα βρέθηκε με το να εισαγάγουν ράβδους (ή και πλέγμα) σιδήρου μέσα στο τσιμέντο όταν ακόμα αυτό έχει υγρή μορφή, ακριβώς η ίδια λύση προκρίθηκε και στην βιομηχανία υάλου. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του υαλοπίνακα αρμέ. Η κατασκευή του ως προς την σύνθεση και την τήξη είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του κοινού γυαλιού. Η διαφοροποίηση βρίσκεται στο στάδιο όπου ο υαλοπίνακας βρίσκεται ακόμα σε υγρή μορφή και εισέρχεται στην φάση της πήξης. Σε έκεινη την χρονική στιγμή εισάγεται μέσα στο υγρό μίγμα ένα ανοξείδωτο μεταλικό πλέγμα το οποίο μετά την ψύξη του υαλοπίνακα παραμένει εγκλοβισμένο μέσα στην μάζα του.
Θερμοενισχυμένοι Υαλοπίνακες Ασφαλείας (Heat-Strengthened)
Οι θερμοενισχυμένοι υαλοπίνακες εμφανίζουν 2 φορές αυξημένη μηχανική αντοχή, σε σχέση με τους αντίστοιχου πάχους κοινούς υαλοπίνακες.  Σε περίπτωση που ξεπεραστεί το όριο θραύσης, τότε σπάνε σε μεγάλα κομάτια με αποτέλεσμα τα κομμάτια να συγκρατούνται στην θέση τους.  Επίσης εμφανίζουν μεγαλύτερη αντοχή σε θερμοκρασιακές μεταβολές (μέχρι και 200°C), γεγονός που τους καθιστά απρόσβλητους σε θερμικά σοκ (προερχόμενα από μη τεχνιτά μέσα).
Θερμικά ενισχυμένοι υαλοπίνακες ασφαλείας (Securit)
Οι θερμικά ενισχυμένοι υαλοπίνακες (Securit) εστιάζουν στην τεράστια αντοχή ενάντια στην θραύση (400% ανθεκτικότεροι από τους κοινούς), προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο «ενεργητική» ασφάλεια.  Προσπαθούν δηλαδή, να αποτρέψουν τελείως τις δυσάρεστες συνέπειες από την αστοχία (θραύση) ενός υαλοπίνακα.